Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια ούρων απασχολεί ένα 20% των γυναικών στην χώρα μας, από το οποίο ένα μικρό μόνο ποσοστό την αναφέρει στον γιατρό. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για ασθένεια, που εκδηλώνεται με πολλές μορφές και η αντιμετώπισή του συνήθως είναι ριζική, με την επιλογή της σωστής θεραπείας.

Ακράτεια Ούρων – Τι Είναι

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες (γενικά ακράτεια στους ενήλικες) ορίζεται η απώλεια ούρων, ακουσίως (δηλαδή χωρίς τη θέληση της γυναίκας). Μπορεί να ξεκινήσει από την εμφάνιση μικρής ποσότητας ούρων και να φτάσει στην πλήρη αδυναμία ελέγχου των ούρων και της κύστης.

 • Ακράτεια Από Προσπάθεια: Η συχνότερη μορφή ακράτειας. Η γυναίκα την αντιλαμβάνεται κυρίως με τον βήχα, το φτάρνισμα, το τρέξιμο ή οποιαδήποτε έντονη άσκηση.
 • Επιτακτική Ακράτεια: Εμφανίζεται ξαφνικά και η ανάγκη για ούρηση είναι επιτακτική.
 • Μεικτού Τύπου Ακράτεια: Αφορά την συνύπαρξη των παραπάνω μορφών ακράτειας. Ακράτεια από προσπάθεια και επιτακτική ακράτεια μαζί.
 • Από Υπερπλήρωση: Όταν στην ουροδόχο κύστη υπάρχουν περισσότερα ούρα από αυτά που μπορεί να συγκρατήσει, προκύπτει η ακούσια απώλεια ούρων. Η κύστη τότε βρίσκεται σε κατάσταση υποτονίας (δεν συσπάται).

Ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να διαγνωστούν με το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, δηλαδή την επιτακτική ανάγκη της ούρησης με ή χωρίς επιτακτική ακράτεια. Συνοδεύεται συχνά από ακράτεια στον ύπνο (νυκτουρία).  Ως νυχτερινή ακράτεια ορίζεται η έγερση 1 ή περισσότερων φορών για ούρηση τις βραδινές ώρες ύπνου.

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί ο τύπος της ακράτειας για να συντονιστεί αναλόγως και το πλάνο αντιμετώπισης Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια είναι συνήθως επεμβατική ενώ η θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας είναι συνήθως φαρμακευτική.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ακράτεια Ούρων – Αίτια

 • Γενετικές ανωμαλίες
 • Χειρουργικές επεμβάσεις
 • Κακώσεις και τραυματισμοί στην λεκάνη
 • Χρόνιες ουρολοιμώξεις
 • Εγκυμοσύνη και τοκετός
 • Παχυσαρκία
 • Ανεπάρκεια οιστρογόνων
Αιτίες Ακράτειας Ούρων

Ακράτεια Ούρων – Διάγνωση

Για να εξακριβωθεί η ακράτεια ούρων στις γυναίκες και σε όλους τους ενήλικες είναι απαραίτητος ο ουροδυναμικός έλεγχος, δηλαδή η εξέταση που ελέγχει τη λειτουργία τόσο της ουροδόχου κύστης όσο και της ουρήθρας.

Ακράτεια Ούρων – Θεραπεία

Μη επεμβατικές τεχνικές

 • Προγραμματισμός της ούρησης: Η γυναίκα προγραμματίζει τις επισκέψεις της στην τουαλέτα (π.χ. κάθε δύο ώρες), ακόμα και όταν δεν υπάρχει ανάγκη ούρησης. Πολύ αποτελεσματική μέθοδος στην απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου (νυκτουρία ενηλίκων).
 • Εκγύμναση του πυελικού εδάφους: Πρόκειται για τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες ενδυναμώνουν τους μύες της λεκάνης και φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα στην ακράτεια ούρων από προσπάθεια.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Για να αυξηθούν τα οιστρογόνα, συνιστάται η ορμονοθεραπεία.

Επεμβατικές θεραπείες

Η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη όταν ο σφικτήρας της βαλβίδας της ουροδόχου κύστης έχει παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα. Κάποιες από τις νέες επαναστατικές μεθόδους που ταιριάζουν στις περισσότερες γυναίκες με ακράτεια είναι:

 • Τοποθέτηση κολπικής ταινίας: Μέθοδος ελάχιστα επεμβατική που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακράτειας και προσφέρει άμεση αποκατάσταση. Τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια.
 • Ηλεκτροερεθισμός: Ειδική συσκευή ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις με αποτέλεσμα τη φυσιολογική λειτουργικότητα της κύστης.
 • Περιουρηθρικές εγχύσεις: Υψηλής ποιότητας, ειδικά υλικά τοποθετούνται κυκλικά από την ουρήθρα, ενισχύοντας τη λειτουργία της.
 • Τεχνητός σφιγκτήρας: Ο τεχνητός σφιγκτήρας (ρυθμιζόμενη συσκευή) εμφυτεύεται χειρουργικά και ασκεί πίεση στην ουρήθρα

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Συχνές ερωτήσεις για την ακράτεια ούρων σε ενήλικες και σε γυναίκες νεαρής ηλικίας

Γιατί μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ακράτεια ούρων στην εγκυμοσύνη ή/και μετά τον τοκετό;

Μερικές γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση προς την ακράτεια. Χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα και χρόνιος βήχας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλουν στην παρουσία ακράτειας. Μία έγκυος γυναίκα λόγω της πίεσης στην πύελο είναι πιο εύκολο να εκδηλώσει ακράτεια, αφού το βάρος της αυξανόμενης μήτρας, πιέζει την ουροδόχο κύστη. Επίσης το μέγεθος του μωρού μπορεί να επηρεάζει την λειτουργία της κύστης. Μετά τον τοκετό, παρουσιάζεται περίπου στο 1/3 των γυναικών μία ελαφριά ακράτεια για 3 περίπου μήνες, αφού τα νευρά της περιοχής μπορεί να τραυματιστούν.

Γιατί είναι απαραίτητο να ζητήσετε αμέσως βοήθεια από τον γιατρό;

H ακράτεια ούρων είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη και διάφορα νεφρικά προβλήματα. Σχεδόν με βεβαιότητα οδηγεί τη γυναίκα στον περιορισμό των σωματικών δραστηριοτήτων και των κοινωνικών σχέσεων. Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και την ποιότητα της ζωής, επιφέροντας μεγάλη αμηχανία και ντροπή όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Πόσο συχνή είναι η νυχτερινή ακράτεια;

H νυχτερινή ακράτεια στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί στην εγκυμοσύνη. Επίσης μπορεί να προκύπτει και σαν σύμπτωμα σε ενήλικες σε οποιαδήποτε μορφή ακράτειας. Στην νυχτερινή ενούρηση, ο/η ασθενής χάνει ούρα στον ύπνο του και το καταλαβαίνει μόνο όταν ξυπνήσει. Θεωρείται φυσιολογική κατάσταση μέχρι τους 6 πρώτους μήνες (ακράτεια παιδιών). Σπάνια το πρόβλημα συνεχίζεται στην εφηβεία.

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά Video