Η ανατομία του πυελικού εδάφους και του γυναικείου κόλπου περιλαμβάνει την ταυτόχρονη και συμμετρική λειτουργία του γεννητικού, του ουροποιητικού αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα της τελικής μοίρας του εντέρου που ονομάζεται ορθό.

Τι είναι;

Η προβολή του εντέρου (έξοδος προς τα πάνω στον κόλπο) αποτελεί μια συνηθισμένη μορφή κήλης στις γυναίκες που ονομάζεται ορθοκήλη ή εντεροκήλη και που συχνά συνδυάζεται με υψηλότερες κήλες του κολπικού σωλήνα, όπως η «δουγλασειοκήλη» (να σημειωθεί εδώ ότι δουγλάσειος λέγεται το κατώτερο μέρος της κοιλιακής κοιλότητας που αφορίζεται απο την κατιούσα μοίρα του εντέρου) και είναι συχνή σε πρόπτωση μήτρας ή /και κυστεοκήλη με ή χωρίς ακράτεια ούρων.

Ποια τα αίτια;

Ο κολπικός τοκετός αποτελεί το ξεκίνημα της ορθοκήλης, ιδιαίτερα όταν ειναι επιπλεγμένος ,με υπέρβαρα παιδιά και επιπλοκές τοκετού που περιλαμβάνουν εκτεταμένες ρήξεις του περινέου.

Βεβαια γονιδιακοί παράγοντες, αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκία, σωματική εργασία με άρση βαρών, βρογχίτιδα με χρόνιο βήχα και κάπνισμα κτλ αποτελούν ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες που μαζί με την ηλικία, δημιουργούν επιβάρυνση του προβλήματος και επιδείνωση της κήλης του εντέρου, κάποιες φορές ακόμα και ραγδαία.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ορθοκήλης ή εντεροκήλης ,εκτός από την οπτική χαλάρωση και τον όγκο που προεξέχει σε άλλοτε άλλο βαθμό από την είσοδο του κόλπου είναι συχνά και ποικίλλουν σε βαρύτητα .
Το «μπούκωμα» ή πιο επιστημονικά «αίσθημα πληρότητας»ειναι το πιο συνηθισμένο και συνοδεύεται από προβληματική λειτουργία του εντέρου και δυσκοιλιότητα, ενώ λόγω της διαταραχής της ανατομίας, η σεξουαλική επαφή γίνεται δυσχερής και επώδυνη.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αρχομένης ορθοκήλης, που εμφανίζεται μετά τον τοκετό, σαν συνοδό σύμπτωμα της κολπικής χαλάρωσης μπορεί να γίνει ατραυματικά, με τη χρήση του μη επεμβατικού laser intimalase (erbium laser) σε επίπεδο ιατρείου, ανώδυνα και οικονομικά, σε 2 ή 3 συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών η καθεμιά και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες κολπικές θεραπείες σύσφιξης ή ανάπλασης του κόλπου (βλέπε forever laser clinic εφαρμογές).

Αντίθετα σε βαρύτερα ή παραμελημένα περιστατικά τα χειρουργεία πλαστικής κόλπου (LVR laser vaginal rejuvenation ή TVR -total vaginal reconstruction)με τη χρήση του επεμβατικού CO2 laser αποτελούν τη σύγχρονη επιλογή του ειδικού χειρουργού σε αντίθεση με τις παλαιότερες και ξεπερασμένες τεχνικές της κολπορραφίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως μαρτυρά και η ονομασία του TVR γίνεται ολική αναδόμηση και αποκατάσταση του κόλπου, συχνά με τη χρήση ταινιών και πλεγμάτων που στηρίζουν το έντερο (άλλοτε βιολογικά και απορροφούμενα και άλλοτε συνθετικά από πολυπροπυλένιο).

Όπου ειναι αυτό δυνατόν γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν ξένα υλικά, όπως τα διάφορα πλέγματα και να χρησιμοποιηθεί σαν βάση η κολπική περιτονία της ίδιας της ασθενούς για τη στήριξη του εντέρου, όπως και το μυικό υπόστρωμα του περινέου.

Με τον τροπο αυτό αφενός αποκαθίσταται η ορθή ανατομία και λειτουργία του εντέρου, αφετέρου διασφαλίζεται η διαχρονικότητα του χειρουργείου ώστε οι ασθενείς να διατηρήσουν την υγεία τους στο μέλλον.

Ασκήσεις διόρθωσης ορθοκήλης

Έχουν αναφερθεί συχνά στο παρελθόν κάποιες τεχνικές διόρθωσης των κηλών του εντέρου με τη χρήση κάποιων ειδικών εργαλείων σύσφιξης (σε σχήμα κώνων αυξανόμενου μεγέθους) που ονομάζονται ασκήσεις Kegel απο το όνομα του γιατρού που τις πρώτοεφάρμοσε. Είναι πια στις μέρες μας κλινικά αποδεδειγμένο ότι οι ασκήσεις αυτές σε περίπτωση κολπικής χαλάρωσης και παρουσίας κυστεορθοκήλης δεν βοηθούν ουσιαστικά. Ο λόγος είναι ότι ενώ βελτιώνουν την μυική σπαργή του κόλπου δεν αποτελούν θεραπεία των κηλών και αυτό επειδή το περίνεο και ο σφιχτήρας μυς του κόλπου συνήθως στις περιπτώσεις αυτές είναι ανώμαλο και ασυνεχές ή άραφτο, λόγω της επισιοτομής (του κοψίματος δηλαδή του τοκετού).

Για το λόγο αυτό ακριβώς στις περισσότερες χειρουργικές αποκαταστάσεις γίνεται εξ ολοκλήρου ανάπλαση του κολπου, μυική και οργανική.