Κυστεοκήλη

Κυστεοκήλη – Αίτια

Η ανατομία του κόλπου περιλαμβάνει τη λειτουργία όχι μόνο του γεννητικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα και του ουροποιητικού καθώς και του γαστρεντερικού.

Πιο συγκεκριμένα η ουροδόχος κύστη και η έξοδος αυτής ή ουρήθρα αφορίζουν το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου. Η ίδια η ουροδόχος αποτελεί ένα ενδοκοιλιακό όργανο και διαθέτει βλεννογόνο, μυικό χιτώνα και ορογόνο, αποτελώντας την αποθηκευτική μοίρα των ούρων όπως αυτά παράγονται απο τους νεφρούς ,διαθέτοντας ακούσια αλλά και εκούσια νεύρωση. Μπορεί δηλαδή ο οργανισμός να ασκήσει έλεγχο στη λειτουργία της.

Η σύνδεση και καθήλωση της ανατομικά, μέσα στην κοιλιακή χώρα ,πραγματοποιείται με την κυστεοτραχηλική περιτονία ως πάχυνση του τοιχώματος της.

Ο κολπικός τοκετός, ιδιαίτερα ο επιπλεγμένος αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της μετακίνησης και πτώσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας και έτσι ενοχοποιείται για την κυστεοκήλη, την ουρηθροκήλη και πιθανώς την ακράτεια ούρων προσπαθείας.

Εκτός βέβαια από τον τοκετό άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες κυστεοκήλης είναι γονιδιακοί ,αύξηση βάρους και παχυσαρκία ,πνευμονικοί νόσοι,κάπνισμα και χρόνια βρογχίτιδα με βήχα όπως και άρση βαρών και χειρωνακτική εργασία.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Κυστεοκήλη

Κυστεοκήλη – Συμπτώματα

Ειδικά η κυστεοκήλη ανατομικά μοιάζει με μπαλάκι οπτικά, που προοδευτικά αρχίζει να προβάλλει από την είσοδο του κόλπου και πιθανώς με την πάροδο του χρόνου φαίνεται μεγαλύτερο. Έτσι ακριβώς γίνεται, ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο εξέχει από την αρχική της θέση η ουροδόχος, ο διαχωρισμός σε κυστεοκήλη 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, με τον σοβαρότερο να είναι ο 3ος βαθμός που η ουροδόχος είναι εντελώς μετατοπισμένη, εκτός κόλπου και αναποδογυρισμένη, συχνά σε συνδυασμό με πτώση μήτρας και ορθοκήλη (procidentia ή ολική πρόπτωση).

Αυτή η παράλογη θέση της κύστης έχει ως σύμπτωμα την κατακράτηση ούρων και ως εκ τούτου τις συχνές φλεγμονές (ουρολοιμώξεις). Ταυτόχρονα η ακράτεια ούρων στην αύξηση της πίεσης (πχ βήχας) σχετίζεται με την πτώση της μέσης μοίρας της ουρήθρας ενώ οι συχνές φλεγμονές επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών,καθώς οι ουρητήρες ,που ξεκινούν απο την αποχετευτική μοίρα των νεφρών, παρουσιάζουν μια γωνίωση που σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό βαθμό.

Εκτός από την οπτική αλλοίωση του κόλπου η κυστεοκήλη στις γυναίκες δυσχεραίνει την σεξουαλική επαφή και δημιουργεί αίσθημα πλήρωσης (το μπούκωμα που αναφέρουν οι ασθενείς.

Κυστεοκήλη – Θεραπεία

Η θεραπεία στις προχωρημένες κήλες 2ου και 3ου βαθμού ειναι βασικά χειρουργική και περιλαμβάνει την αποκατάσταση (με χειρουργικό CO2 laser ) της ανατομίας των κολπικών σπλάχνων lvr (laser vaginal rejuvenation) όπου επανέρχεται το σώμα της ουροδόχου στη θέση του (συχνά με χρήση υποστηρικτικών πλεγμάτων της ουροδόχου ή της ουρήθρας ) με ταυτόχρονη διατήρηση ή αφαίρεση της μήτρας (κολπικά και χωρίς ολική αναισθησία και σημάδια εξωτερικά) ανάλογα με την κλινική κατάσταση και τις επιθυμίες της ασθενούς (TVR total vaginal reconstruction).

Σε αρχόμενες κυστεοκήλες 1ου και ελαφρές 2ου βαθμού, πρόσφατα, και με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζονται τοπικές θεραπείες σύσφιξης του κόλπου με υπερήχους, ραδιοκύματα και erbium laser που αποτελεί πιά παγκόσμια τη θεραπεία εκλογής σε ήπιες κήλες (intimalase). Με τον τρόπο αυτόν επανορθώνεται και η βλάβη της ουρήθρας και η ακράτεια (incontilase).

Οι τεχνικές αποκατάστασης της ανατομίας της ουροδόχου (κυστεοκήλη) περιέχονται στην γενική κατηγορία της πλαστικής του κόλπου (επανορθωτικής και αισθητικής βέβαια ταυτόχρονα).

Διαβάστε Επίσης