Κυστεοκήλη – Αίτια
Η ανατομία του κόλπου περιλαμβάνει τη λειτουργία όχι μόνο του γεννητικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα και του ουροποιητικού καθώς και του γαστρεντερικού.
Πιο συγκεκριμένα η ουροδόχος κύστη και η έξοδος αυτής ή ουρήθρα αφορίζουν το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου. Η ίδια η ουροδόχος αποτελεί ένα ενδοκοιλιακό όργανο και διαθέτει βλεννογόνο, μυικό χιτώνα και ορογόνο, αποτελώντας την αποθηκευτική μοίρα των ούρων όπως αυτά παράγονται απο τους νεφρούς ,διαθέτοντας ακούσια αλλά και εκούσια νεύρωση. Μπορεί δηλαδή ο οργανισμός να ασκήσει έλεγχο στη λειτουργία της.
Η σύνδεση και καθήλωση της ανατομικά, μέσα στην κοιλιακή χώρα ,πραγματοποιείται με την κυστεοτραχηλική περιτονία ως πάχυνση του τοιχώματος της.
Ο κολπικός τοκετός, ιδιαίτερα ο επιπλεγμένος αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της μετακίνησης και πτώσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας και έτσι ενοχοποιείται για την κυστεοκήλη, την ουρηθροκήλη και πιθανώς την ακράτεια ούρων προσπαθείας.
Εκτός βέβαια από τον τοκετό άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες κυστεοκήλης είναι γονιδιακοί ,αύξηση βάρους και παχυσαρκία ,πνευμονικοί νόσοι,κάπνισμα και χρόνια βρογχίτιδα με βήχα όπως και άρση βαρών και χειρωνακτική εργασία.