akrateia

Η χρήση του erbium laser καθώς και η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ αποτελούν τις αιχμές του δόρατος της σύγχρονης αισθητικής γυναικολογίας και κερδίζουν κάθε μέρα έδαφος στη συνείδηση των ιατρών και των ασθενών.

Πιο αναλυτικά παρακάτω σας εξηγούμε τα προβλήματα αυτά καθως και πως αντιμετωπίζονται.

Ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων που πραγματοποιείται με την αύξηση της κοιλιακής πιέσης όπως π.χ. κατά το βήχα, την άρση βάρους, το φτάρνισμα, το χορό ή ακόμα και τη σεξουαλικη επαφή, δυσκολεύοντας συχνά την καθημερινότητα των ασθενών και μειώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Τα συχνότερα αίτια της ακράτειας ούρων, αποτελούν αρχικά:

– ο φυσιολογικός τοκετός (και ειδικά ο επιπλεγμένος με εμβρυουλκίες)

– γονιδιακές αδυναμίες

– αύξηση βάρους,

– χρόνια βρογχίτιδα, κάπνισμα

– σωματική εργασία που απαιτεί σήκωμα βάρους (όπως π.χ. η αγροτική εργασία).

Η αρχική ρήξη της κυστεοκολπικής περιτονίας κατα τον φυσιολογικό τοκετό αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της βλάβης καθώς η λεπτή αυτή μεμβράνη υποστηρίζει μεταξύ άλλων και την ουρήθρα, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά, να υποχωρεί η μέση μοίρα της, επιφέροντας απώλεια ούρων και ακράτεια που επιδεινώνεται σταδιακά με την ηλικία και την εξασθένιση των ιστών από το γήρας.

Η αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων με χειρουργικές μεθόδους έχει εξαπλωθεί και καταξιωθεί παγκόσμια αλλά στη σύγχρονη εποχή που ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, αναζητούνται ευκολότερες και πιο ατραυματικές τεχνικές.

Είναι γεγονός ότι η μη χειρουργική αποκατάσταση της ακράτειας ούρων στην προσπάθεια, αποτελεί το μέλλον της διόρθωσης της νόσου, γιατί παρεμβαίνει ατραυματικά στο υπόβαθρο της και αποκαθιστά τη βλάβη με τρόπο οικονομικό και ανώδυνο, χωρίς να υποβληθεί η ασθενής σε επίπονα και ακριβά χειρουργεία.

Η εφεύρεση και εφαρμογή ενός επαναστατικού τύπου λέιζερ που ονομάζεται erbium laser, έρχεται να σηματοδοτήσει τη νέα μέρα στις θεραπείες της ακράτειας. Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση του incontilase Etimalaser, ενεργοποιείται η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου, κάτωθεν της ουρήθρας, που έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ενίσχυση του στηρικτικού μηχανισμού της, επιδιορθώνοντας την ακράτεια ούρων προσπάθειας.

Ανάλογα με το βαθμό και την σοβαρότητα της ακράτειας απαιτούνται από 1-3 θεραπείες για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας της ούρησης και αφορά όλες τις ηλικιακές κατηγορίες

Η ξηρότητα του κόλπου αποτελεί ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που παρουσιάζεται πρακτικά στο 75% των γυναικών στην αντίστοιχη ηλικία.

Η διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων που συμβαίνει μετά το σταμάτημα της περιόδου είναι βασικά η αιτία της διαταραχής αυτής. Χαρακτηριστικά, ο κόλπος γίνεται πιο λεπτός διαμορφώνει ένα pH πιο αλκαλικό, ενώ ο ενδογενής μηχανισμός παραγωγής κολλαγόνου παρακωλύεται ,με αποτέλεσμα ο κόλπος να γίνεται πιο ανελαστικός.

Οι γυναίκες στην ηλικία αυτή αρχίζουν να παρατηρούν κάποιες διαφορές στην αίσθηση του κόλπου, στην ούρηση αλλά και στη σεξουαλική επαφή. Χαρακτηριστικά, αισθάνονται ένα αίσθημα ξηρότητας στο βλεννογόνο του κολπου που σταδιακά τους δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη δυσχέρεια στην σεξουαλικη επαφή που ονομάζεται επιστημονικά “δυσπαρευνία “.

Ακόμα και στην φάση της κλιμακτηρίου, που η απότομη μείωση των οιστρογόνων δημιουργεί τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως φούντωματα, ιδρώτες και αυπνία, ο γυναικείος κόλπος αρχίζει και εμφανίζει πρώιμη ξηρότητα σαν απάντηση στην ραγδαία μείωση των οιστρογόνων που αποτελούν την τροφική και ορμονική του υποστήριξη.

Η κολπική ξηρότητα βέβαια αποτελεί την απαρχή περαιτέρω διαταραχών του κόλπου μειώνοντας την ποιότητα ζωής των γυναικών που πάσχουν.

Διαταραχές όπως:

– λέπτυνση των τοιχωμάτων του

– ελλιπή λίπανση

– δυσκολία και πόνο στο σεξ (δυσπαρευνία) και τελικά

– υποτροπές ουρολοιμώξεων λόγω ξηρότητας και βλάβης του αμυντικού μηχανισμού του επιθήλιου της ουρήθρας.

Η θεραπεία της κολπικής ξηρότητας παραδοσιακά ήταν φαρμακευτική αλλά με γενικότερα φτωχά αποτελέσματα και χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης από τις γυναίκες. Στη θεραπευτική φαρέτρα του κλινικού γυναικολόγου υπήρχαν παλαιότερα τοπικές κολπικές αλοιφές με οιστρογόνα που ενώ είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, είχαν την πιθανή επιπλοκή της δράσης των ορμονών αυξάνοντας τον καρκίνο του ενδομητρίου, των ωοθηκών και των μαστών, σε πολύ μικρά ποσοστά, αλλά ικανά να προκαλέσουν φόβο και ως εκ τούτου διακοπή της θεραπείας. Εξάλλου τα συμπτώματα της ξηρότητας επανέρχονται άμεσα μετά την διακοπή της θεραπείας.

Έτσι παρόλο το χαμηλό γενικά κόστος των θεραπειών αυτών λόγω των υπολοίπων προβλημάτων τους, παραμένει το κενό της υποθεραπείας της κολπικής ξηρότητας.

Με το erbium laser και λόγω της πολύ υψηλής συχνότητας και του πολύ βραχέος μήκος κύματος, έχει την ιδιότητα χωρίς να καίει τα υψηλά στρώματα του δέρματος να διεισδύει σε βάθος 1-2 cm και να θερμαίνει το υπόστρωμα του κόλπου, ερεθίζοντας την παραγωγή κολλαγόνου απο τους ινοβλάστες με αποτέλεσμα την απορρόφηση νερού και την ενυδάτωση του κολπου, αναιρώντας έτσι το αίσθημα της ξηρότητας, χωρίς βέβαια να χρειαστεί να αυξήσει τα τοπικά οιστρογόνα και να διακυβεύσει την ασφάλεια των γυναικών.

Στο κάθε περιστατικό ξηρότητας στην εμμηνόπαυση και ανάλογα με το βαθμό στένωσης και βλαβών του κόλπου ,μπορεί να απαιτούνται απο 1-3 θεραπείες διαρκείας 20 περίπου λεπτών, που εκτελούνται σε επίπεδο ιατρείου, εντελώς ανώδυνα και με χαμηλό κόστος που μπορούν να απέχουν η μία από την άλλη 4-6 εβδομάδες, εξαφανίζοντας την ενοχλητική καυσαλγία και ξηρότητα για τουλάχιστον 12-18 μήνες.

Η θεραπεία που πραγματοποιείται στο Γυναικολογικό Ιατρείο αποτελεί την γρηγορότερη, ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική, και με διάρκεια, θεραπεία της κολπικής ξηρότητας.

Η χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων

Η χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων και η έναρξη δημιουργίας κηλών (κυστεοκήλη ,ορθοκήλη ) όπως και η κάθοδος της μήτρας (πτώση μήτρας ) από τον πυθμένα του κόλπου που φυσιολογικά βρίσκεται είναι πολύ συνηθισμένη σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά, ιδιαίτερα με δύσκολο τοκετό και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ειδικά σε γυναίκες υπέρβαρες, καπνίστριες και με επιβαρυμένα γονίδια.

Η κατακράτηση ούρων, η μη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου ,όπως και η δυσχέρεια της σεξουαλικής επαφής είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της χαλάρωσης αυτής. Οι πάσχουσες αισθάνονται ένα “μπούκωμα” στον κόλπο ,όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και συχνά προβάλει στην είσοδο του, η κήλη του αντίστοιχου οργάνου, που φαίνεται σαν ένα “μπαλάκι” οπτικά και ενοχλεί πολύ την πάσχουσα τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά .

Η χρήση του ειδικού intimalaser αποτελεί την ατραυματική θεραπεία της χαλάρωσης και υποκαθιστά το χειρουργείο σε αρχόμενες μορφές χαλάρωσης του κόλπου .

Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση ενός γυροσκοπικού ακροδέκτη laser που ακτινοβολεί περιφερικά το βλεννογόνο του κόλπου κατά ριπάς ανά 5 mm ιστού ,επιτυγχάνεται η μαζική παραγωγή κολλαγόνου από τα έν τω βάθει στρώματα των οργάνων του κόλπου, που έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσφιξη και την αναίρεση των μικρών κηλών της ουροδόχου, της μήτρας και του εντέρου .

Συνολικά η χρήση της ειδικής αυτής μορφής laser erbium αποτελεί την επανάσταση στη χειρουργική του μέλλοντος πρακτικά με την μη επεμβατική βελτίωση η θεραπεία προβλημάτων που αφορούν τα όργανα του κόλπου .

Γενικότερα στη σύγχρονη εποχή έχει αποκτήσει τη δέουσα βαρύτητα και σημασία από πλευράς των γυναικών ,η διόρθωση των κολπικών βλαβών ,τόσο από λειτουργική άποψη όσο και αισθητική ταυτόχρονα .

Είναι σαφές ότι η εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του κόλπου βελτιστοποιεί όχι μόνο την υγεία αλλά και την ψυχολογία των γυναικών.

Οι θεραπείες με erbium laser συνάδουν με τη σύγχρονη εποχή καθώς είναι απλές, ανώδυνες μη επεμβατικές και οικονομικές για αυτό και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη συνείδηση των ασθενών.