Αναζωογόνηση Κόλπου

Το σύστημα του κόλπου αποτελεί ίσως το πιο σύμπλοκο όργανο του γυναικείου οργανισμού καθώς περιλαμβάνει την ταυτόχρονη λειτουργία, όχι μόνο του γεννητικού αλλά και του ουροποιητικού όπως και του πεπτικού συστήματος.

Αναλυτικά, στην πρόσθια επιφάνεια του κόλπου εντοπίζεται η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα ,στον πυθμένα του βρίσκεται ο τράχηλος της μήτρας και στο οπίσθιο τμήμα του η κατιούσα μοίρα του εντέρου. Φυλογενετικά δε το μεγαλύτερο κομμάτι του (περίπου τα 9/10) προέρχονται από το εμβρυϊκό μεσόδερμα ,ενώ το τελευταίο τμήμα του όπως και η είσοδος (πρόδομος του κολεού μαζι με τον παρθενικό υμένα) και τα μικρά και μεγάλα χείλη, προέρχονται από το εμβρυικό εξώδερμα.

Η σημασία αυτής της διαφοροποίησης στην προέλευση έχει τεράστια σημασία και στη λειτουργικότητα όπως και στις βλάβες που υφίσταται με την πάροδο του χρόνου αλλά και της αλλαγής των ορμονών στην εμμηνόπαυση, είτε αυτή συμβαίνει φαρμακογενώς σε παθήσεις ή φυσιολογικά με την ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα τα κύτταρα του κόλπου, που είναι πλακώδη εξωτερικά και κυλινδρικά στον πυθμένα του ,οφείλουν να έχουν σχετικά όξινο PH (3,5-5,2) για την ομαλή λειτουργία του χωρίς ενοχλήσεις και για την επίτευξη φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.Το βασικό τροφικό ερέθισμα για την ομαλή λειτουργικότητα του κόλπου είναι η υψηλή οιστρογονική δράση που συμβαίνει όταν η γυναίκα έχει κανονική περίοδο και παράγει οιστραδιόλη Ε2.

Αντίθετα στην εμμηνόπαυση ,που σταματάει κατα το μεγαλύτερο ποσοστό η ορμονική παραγωγή, όπως και στην ιατρική εμμηνόπαυση όπου με φάρμακα η χειρουργικές τεχνικές σταματάει η περίοδος (πχ σε καρκίνο μαστού, ωοθηκών, τραχήλου, λεμφώματα η PIF premature ovarian failure -πρόωρη εμμηνόπαυση) παρατηρούμε διαταραχή στις δομές του κόλπου, άλλοτε σταδιακή και άλλοτε ραγδαία. Οι τροποποιήσεις αυτές, που δημιουργούν και τις ενοχλήσεις ή τις παθήσεις στις γυναίκες ,έχουν ακριβώς να κάνουν με τις ορμονικές επιπλοκές που προκαλούνται στα κολπικά επιθήλια.

Αρχικά ο κόλπος χάνει την ελαστικότητα και την ικανότητα παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα να στεγνώνει, να λεπταίνει και λόγω της πτώσης των οιστρογόνων να χαλάει η χλωρίδα του ταυτόχρονα με την αλλαγή του PH του (αλκαλοποίηση 6-7 ). Συχνά προκαλούνται φλεγμονές και δυσάρεστες οσμές ,όπως και η έναρξη του αισθήματος ξηρότητας και δυσκολία στην επίτευξη σεξουαλικής επαφής που συνδυάζεται και με την μειωμένη επιθυμία (πτώση libido).

Στη συνέχεια, σταδιακά, έχουμε απώλεια της ενυδάτωσης του κολπικού αυλού που αφορά τόσο το εσωτερικό του ,όσο και περισσότερο την είσοδο του, με αποτέλεσμα περισσότερη ξηρότητα και ατροφία με λέπτυνση των ιστών, που συνεπάγεται δυσπαρευνία (πόνο δηλαδή κατά το σεξ).

Τέλος σε πιο προχωρημένα στάδια ατροφίας χάνονται τα αγγεία και τα νευρίδια του κόλπου με αποτέλεσμα να μειώνεται πολύ η αισθητικότητα,να στενεύει η είσοδος και τα εσωτερικά τοιχώματα και να επέρχεται το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης GSM που περιλαμβάνει ουρολοιμώξεις, έντονη ξηρότητα και καυσαλγία, δυσπαρευνία και γενικά αποτελεί μια κατάσταση ιδιαίτερα ενοχλητική, αφού επηρεάζει την καθημερινότητα και καταστρέφει την ποιότητα ζωής και την υγεία των ασθενών.

Η φθορά του κόλπου και η προβληματική λειτουργία του ,σαφώς συμβαίνει ενίοτε σε γυναίκες με κανονική περίοδο, συνήθως από τα 30-35 έτη ηλικίας και μετά από αρκετά χρόνια σεξουαλικών επαφών, μετά από φυσιολογικούς τοκετούς και μετά από χρόνιες φλεγμονές και αντιβιώσεις που καταστρέφουν τη χλωρίδα. Παρουσιάζονται στις περιπτώσεις αυτές συνδυασμοί από παθολογίες όπως χαλάρωση στην επαφή, διαταραχές ούρησης και απώλεια ούρων, υπερβολικά υγρά και δυσάρεστη χρόνια οσμή.

Αναζωογόνηση κόλπου με laser

Αναζωογόνηση Κόλπου με LaserΠάνω ακριβώς στην νοσολογία και στα αίτια της ατροφίας του κόλπου βασίζονται οι θεραπείες αναζωογόνησης και αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του είτε με τη φθορά του χρόνου ή με την εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία με χρήση laser / Renovalaser έχει τη δυνατότητα, με 2 ή 3 συνεδρίες, ανώδυνα, στο ιατρείο, διάρκειας 15 λεπτών η καθεμία, να αποκαταστήσει την ελαστικότητα και την κολλαγόνωση του κόλπου, βελτιώνοντας την ξηρότητα και ατροφία, την αισθητικότητα και την ενυδάτωση του κόλπου, βοηθώντας στις λοιμώξεις αλλά και στην επώδυνη σεξουαλική επαφή των ασθενών.

Τα ιδιαίτερα υψίσυχνα κύματα του Renovalaser (μήκος κύματος 2940nm) σε σχέση με τα συμβατικά laser, ενεργοποιούν τους ινοβλάστες στο βάθος του δέρματος, παράγοντας κολλαγόνο, ενώ η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη λόγω της ιδιαιτερότητας της κυματομορφής του erbium laser. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών φτάνει στο 90% από τις μελέτες μας, που συμφωνούν απόλυτα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ενώ η ικανοποίηση των ασθενών με βάση κλίμακα εφαρμογής, πριν και μετά τις θεραπείες φτάνει στο 8,9 στα 10.

Η ίδια ακριβώς θεραπεία εφαρμόζεται σε γυναίκες με κανονική περίοδο, συνήθως από τα 35 έτη και μετά, για ανάπλαση, βελτίωση και αναζωογόνηση του κόλπου, όπως αυτός απαιτεί μετά από τοκετούς η αρκετά έτη σεξουαλικών επαφών και κολπικών φλεγμονών που διαφοροποιούν την αίσθηση και την ομαλή λειτουργία του κόλπου στην καθημερινότητα αλλά και στο σεξ. (σύσφιξη, αίσθηση, ενυδάτωση, ρύθμιση αυξημένων εκκρίσεων)

Η θεραπεία με erbium laser μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά έτος στα χρόνια προβλήματα της εμμηνόπαυσης και να διατηρεί το περιβάλλον του κόλπου πάντοτε νεανικό,ή ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των νεαρότερων γυναικών.

Ενέσιμες θεραπείες αναζωογόνησης

Αναζωογόνηση Κόλπου - Ενέσιμη ΘεραπείαΤα βαριά όπλα στην αναζωογόνηση του κόλπου είναι οι ενέσιμες θεραπείες οι οποίες, αντίθετα απ´ ότι νομίζει ο κόσμος είναι εντελώς ανώδυνες καθώς προηγείται της ένεσης, τοπική εφαρμογή αναισθητικής αλοιφής (με συνδυασμό ξυλοκαΐνης, λιδοκαίνης και τετρακαίνης) που εξαφανίζει το τοπικό άλγος.

Το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους ΗΑ, αποτελεί εξέχουσα θεραπεία διόρθωσης της επιφανειακής δυσπαρευνίας (του πόνου δηλαδή στο σεξ που εντοπίζεται στην είσοδο του κόλπου).

Η ένεση γίνεται στον υποδόριο ιστό του κόλπου, στην είσοδο ή πρόδομο, στα οπίσθια τοιχώματα και στο περίνεο (στο χώρο μεταξύ κόλπου και πρωκτού. Χρειάζεται προσεκτική τοποθέτηση, σχετικά επιφανειακά και συμμετρικά στους ιστούς, κατόπιν μάλαξης. Το υαλουρονικό οξύ δρα στη συνέχεια οσμωτικά και παρασύρει νερό απο το βάθος των ιστών εξασφαλίζοντας βαθειά ενυδάτωση και ήπια νεοαγγειογένεση, αναιρώντας την ξηρότητα, την λέπτυνση και τον πόνο στην επαφή.

Η ενέσιμη θεραπεία PRP τέλος αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εργαλείο αναζωογόνησης του κόλπου καθώς αποτελεί προϊόν αίματος, μετά από εκτεταμένη φυγοκέντριση, ώστε να αυξηθεί η πυκνότητα των αιμοπεταλίων και να εξαλειφθούν τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια από το πλάσμα.

Τα αιμοπετάλια στη συνέχεια φωτοενεργοποιούνται και έτσι παράγουν τοπικά τροφικούς και αυξητικούς παράγοντες (PGF growth factors) τους οποίους απελευθερώνουν στους ιστούς του κόλπου και δρουν έτσι παράγοντας νέα αγγεία και νεύρα.

Με τον τροπο αυτό οι βλεννογόνοι του κόλπου όχι μόνο νεαροποιούνται και σταματάει η ενοχλητική ατροφία και η ξηρότητα, αλλά η νεονευρογένεση συμβάλει στην αύξηση της αισθητικότητας, βοηθώντας την άρση του πόνου στην επαφή.

Ταυτόχρονα η εκτεταμένη εναπόθεση PRP στην εσωτερική επιφάνεια του κόλπου χρησιμοποιείται για την αύξηση της γυναικείας οργασμικότητας, ενισχύοντας το σημείο G πίσω από τη γυναικεία ουρήθρα.

Οι θεραπείες αναζωογόνησης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ως εκ τούτου ελκυστικές καθώς η καθεμία αποκαθιστά και ένα ξεχωριστό συστατικό του κόλπου που χάνεται, με την ελαχιστοποίηση των ορμονών ή την πάροδο του χρόνου στις γυναίκες.

Απλά απαιτείται υπομονή και σωστή εκτέλεση, με την ορθή σειρά, των θεραπειών ώστε να αγγίζεται το ιδανικό αποτέλεσμα, εξατομικεύοντας το εκάστοτε περιστατικό. Πρωταρχικά η εφαρμογή του erbium laser για ελαστικότητα και κολλαγόνωση, μετά η ένεση ΗΑ υαλουρονικού οξέος που ενυδατώνει και παράγει νέα αγγεία και τελικά ενέσεις PRP για παραγωγή νέων νεύρων που βελτιώνουν την αισθητικότητά του.