Πλαστική-κόλπου-Ο-Dr-K.-Μυρίλλας

Τι ακριβώς περιλαμβάνεται σε ένα χειρουργείο πλαστικής κόλπου;

Ενώ η ορολογία πλαστική του κόλπου παραπέμπει αποκλειστικά σε αισθητική χειρουργική, η πραγματικότητα είναι ότι αφορά πιο πολύ σε λειτουργικά προβλήματα του γυναικείου κόλπου και σε επαναφορά αυτού στην πρότερη κατάσταση υγείας.

Τι είναι αυτό δηλαδή που καταστρέφει ένα γυναικείο κόλπο και πως;

Ο γυναικείος κόλπος, αν εξαιρέσει κανείς τις εκ γενετής ανωμαλίες στην εξωτερική μορφή η στις δομές του, βασικά υφίσταται βλάβες κατά κανόνα λόγω των τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, ιδιαιτέρα του επιπλεγμένου. Κατά την έξοδο του εμβρύου πιο συγκεκριμένα, αφενός σπάει η κολπική περιτονία ,ένας λεπτός στηρικτικός υμένας που επαλείφει τα υποκείμενα όργανα του κόλπου, αφετέρου υπάρχει ρήξη του μυικού υποστρώματος ,των εξωτερικών μυών του περινέου δλδ,που αποτελούν το «πάτωμα» της γυναικείας λεκάνη.

Κάθε φυσιολογικός τοκετός δηλαδή θα δημιουργήσει πρόβλημα που απαιτεί χειρουργική επίλυση;

Όχι βέβαια, απλώς η διέλευση του εμβρύου μέσα απ’τον σωλήνα του κόλπου, σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω της φυσιολογικής ρήξης των τοιχωμάτων του, αποτελεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για πιθανές μελλοντικές βλάβες . Σίγουρα βέβαια ένας επιπλεγμένος τοκετός με κουτάλες η βεντούζα και εκτεταμένες ρήξεις που δεν υπήρξε ικανοποιητική συρραφή, είναι πολύ πιθανότερο να δημιουργήσει βλάβες που θα χρειαστούν ίσως αντιμετώπιση.