Ξηρότητα Κόλπου

Η ξηρότητα κόλπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και όχι μόνο στην εμμηνόπαυση. Η κολπική ξηρότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό της κολπικής ατροφίας όπου συνεπάγεται φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων και μείωση των οιστρογόνων.

Όταν η λίπανση του κόλπου γίνεται φυσιολογικά, τότε αποφεύγονται λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος (λόγω της παραγωγής βλέννας)

kolpiki-ksirotita

Πως λιπαίνεται ο κόλπος

Σε φυσιολογικές συνθήκες τα τοιχώματα του κόλπου λιπαίνονται από ένα λευκό υγρό που παράγεται από μικρούς αδένες που βρίσκονται στον κόλπο και από τις κολπικές εκκρίσεις που έτσι κι αλλιώς παράγονται στην ευαίσθητη περιοχή. Το λεπτό αυτό στρώμα υγρού διατηρεί την ελαστικότητα, το pH και την πάχυνση του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν επέλθει ανισορροπία στην λίπανση τότε εμφανίζονται συμπτώματα όπως φαγούρα, ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή, δυσπαρευνία (πόνος στην σεξουαλική επαφή) και μυκητιάσεις. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων και περισσότερο της ξηρότητας κόλπου είναι η έλλειψη οιστρογόνων.

Κολπική ξηρότητα σε νέες γυναίκες –  Παράγοντες κινδύνου

 • Ορμονική θεραπεία με αντι-οιστρογόνα
 • Χειρουργείο για την αφαίρεση ωοθηκών
 • Χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες
 • Υπέρμετρη καθαριότητα κόλπου ή κολπικές πλύσεις με σαπούνια
 • Φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει
 • Κάπνισμα
 • Σύνδρομο Sjogren

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται στην ξηρότητα κόλπου, είναι:

 • Αίσθημα καύσου
 • Δυσκολία στην σεξουαλική πράξη
 • Αιμορραγία (ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση), παθολογικές εκκρίσεις
 • Φαγούρα
 • Τσούξιμο κατά την ούρηση και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
 • Ακράτεια ούρων

Διάγνωση

Ο γυναικολόγος θα προβεί πιθανότατα σε γυναικολογική εξέταση, τεστ ΠΑΠ και εξέταση ούρων.

Ξηρότητα κόλπου στην εμμηνόπαυση

Αν μετά τα 50 παρουσιάσετε συμπτώματα κολπικής ξηρότητας, δεν έχετε κανέναν λόγο να νιώθετε άσχημα με το σώμα σας. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% των γυναικών που περνάνε τη φάση της εμμηνόπαυσης είναι εμφανίζουν ξηρότητα στην ευαίσθητη περιοχή.

Η εμμηνόπαυση βέβαια φέρνει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων όπως εξάψεις και ξηρότητα, που επιβαρύνουν τη ψυχολογική κατάσταση και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Η ξηρότητα στην εμμηνόπαυση συνεπάγεται με ελάττωση των οιστρογόνων, ευαισθησία σε κολπίτιδες, αλλαγή Ph του κόλπου, λευκόρροια (βλέννες) κ.α.

Ο κοινός παρονομαστής στην κολπική ξηρότητα είναι τα μειωμένα οιστρογόνα, γι’ αυτό ο γυναικολόγος συνιστά ενδοκολπικές θεραπείες όπως κρέμες και υπόθετα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και βελτιώνουν την υγρασία του κόλπου. Η θεραπεία (ορμονική ή μη) εξατομικεύεται για τη κάθε γυναίκα ξεχωριστά και προκύπτει ύστερα από γυναικολογική εξέταση.

Αντιμετώπιση της ξηρότητας κόλπου με laser

Εκτός από την ορμονοθεραπεία ή τις ενδοκολπικές κρέμες, η σύγχρονη ιατρική προτείνει την ενυδάτωση του κόλπου, σε όλες τις ηλικίες, με έναν ειδικό τύπο laser. Το λέιζερ αυτό παρουσιάζει υψηλή συχνότητα και έχει το πλεονέκτημα, χωρίς να καίει το δέρμα, να διεισδύει στον κόλπο θερμαίνοντας το υπόστρωμά του. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και κατά συνέπεια η απορρόφηση νερού και η επιτυχής ενυδάτωση και ανάπλαση του κόλπου. Έτσι, η γυναίκα δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί με λήψη οιστρογόνων.

Πώς βοηθάει η διατροφή στην φυσική αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας 

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή πλούσια σε ωμέγα-ε λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην λίπανση του κόλπου. Τα ψάρια -και ιδιαίτερα ο σολομός- τα φρούτα, η πηγές βιταμίνης Α και τα συμπλέγματα βιταμινών Β είναι η καλύτερη επιλογή σας!

 

Κλείστε ραντεβού για να συζητήσετε με τον γιατρό ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για την ξηρότητα κόλπου.

Σχετικά Άρθρα

 • Ακράτεια Ούρων

Θεραπεία Ακράτειας Ουρών, Ξηρότητας & Σύσφιξης Κόλπου: Ανώδυνα Χωρίς Χειρουργική Επέμβαση

Οκτωβρίου 11th, 2018|0 Comments

Η χρήση του erbium laser καθώς και η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ αποτελούν τις αιχμές του δόρατος της σύγχρονης αισθητικής γυναικολογίας και κερδίζουν κάθε μέρα έδαφος στη συνείδηση των ιατρών […]

 • Ανάπλαση-κόλπου

Ξηρότητα κόλπου κατά την εμμηνόπαυση; Το Laser είναι η λύση που ψάχνετε

Οκτωβρίου 10th, 2018|0 Comments

Αίτια & Συμπτώματα Ξηρότητας Κόλπου

Η ξηρότητα του κόλπου αποτελεί ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που παρουσιάζεται πρακτικά στο 75% των γυναικών στην αντίστοιχη ηλικία. Η διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων […]

Σχετικά Video